Onsdagens bravader!

 
Igår började jag dagen i stallet, mellanlandade med hemmafix o handling, sedan off to löpargänget som bjöd på en hård cirekelträning. Sedan sprang jag iprincip genom duschen och avslutade på.. IDUN! Alltså igår var In Flames i Umeå och dom bjöd fanimig på magi. Det var riktigt, riktigt, riiiiiiiktigt bra! Bättre än sist med häftigare och mer genomtänkt konsert. Obeskrivligt. TACK In Flames för att ni finns, för ni är såå jävla bra. Utan er kanske jag fortfarande hade varit ett fan av Britney Spears, westlife och Backstreet boys. Vem vet?
 
Idag däremot väntar tvätt och städning innan denna dags roligheter. Först möte med hoppgänget och sedan dressyrträning för Lena!

helg i toppklass!

Denna helg var den första sedan semestern med noll planer. Inget jobb, inga träningar, inga tävlingar eller annat. Nog för att de också är himla kul men i helgen behövdes andra typer av planer.  I fredags jobbade jag 10-19 och sedan for vi på middag och mamma och pappa. Vi fick, som vanligt, supergod mat, snacka skit och så såg vi idol. Väldigt trevligt!
 
På lördagen ringde klockan vid sju så for jag och släppte ut hästarna. Bulan fick sig ett kortare pass på ridbanan. Så jag blev inte i stallet allt för länge. Rullade sedan hem för lunch och dusch när mobilen plingade. Visade sig att min kusin hade innebandy match i Obbola så jag prommenerade dit och kollade. Jättekul att se, dessutom vann dom! Hann precis se klart så rullade jag till stan för en heldag/kväll med Johanna. Vi gick runt på stan, tog en fika och ja vi for en sväng till stallet och tog in hennes häst osv. Därefter tillbaka till stan. Löningslördag och skoternsdag resulterade dock i många fulla restauranger så vi slutade upp på Vezzo. Men inge fel med det för dom bjuder alltid på god mat. Denna gång provade jag SMpizzan. Svingod! 
 
Kvällen slutade inte där. Johanna åkte iväg och skulle jobba natt så jag for och hämtade min bil hos mamma och pappa, lagom till att dom tog fram efterrätten. Sedan for jag och hämtade upp Tomas för att åka hem till några grannar en stund. Super trevligt och galet vad man hinner med mycket roliga saker när man är uppe i tid!
 
På söndagen ringde klockan 8 med en timme plus, såå skönt! Då plingade mamma som sa att hon kunde skjutsa till Hippo. Så jag skyndade mig iväg och sedan åkte vi till Hippo. För första gången med lite upphöjda bommar. Alltså såååå kul! Jag hoppas verkligen att hovarna kan fortsätta hålla så bra som dem gjort nu. För jag vill inget annat än att få börja komma igång nu! 
 
Helt lyrisk for jag hem på lunch med pappa innan jag och Johanna for ut på en nästan 13km lång runda vid älven. Väldigt härligt. Inte i början dock! Är riktigt seg startad just nu. Men men! Skyndade mig sedan hemåt för dusch innan jag och Tomas avslutade helgen med en dejt. Middag på Bistro Le Garage. Väldigt mysigt! Blev ändå en tidigkväll. Nu känner jag mig faktiskt utvilad och laddad inför en ny, väldigt rolig vecka!



Galoppträning

 
Att intervall träna sin häst är ju inte så jäkla lätt. Har googlat runt och de verkar knappt räcka med en 530 m sträcka (som jag tog idag). Jag gjorde iof så att jag galopperade bort, skrittade ca 10 sekunder och vände sedan hem. Vilade sedan ca 30 sekunder innan jag gjorde om det igen. Upprepade detta fyra gånger. Alltså nästan 5 km totalt. Den här sträckans underlag är nästan liiite för hård och uppenbarligen lite för kort. Klart man kan ha kortare också men då får man göra fler. Skulle önska en 1000-1500m raksträcka med perfekt rak bana, men man kan ju inte få allt. Hur som helst blev han piggare och piggare och sista två på tillbaka vägen höll jag typ andan. Nästa gång tar jag västen på mig. Jag menar, tänk om han blir skrämd och kastar sig, eller pallnitar. Då flyger ju jag åt helvetet. Fast jag tror ändå inte han skulle göra något då han blir så taggad och får fullt fokus framåt. Hur som helst var vi väldigt nöjda båda två efteråt. Han skötte sig exemplariskt, förrutom att han var lite svårstoppad då men de får man ju räkna med när man bjuder på ett sådant roligt pass! 
 
Men en fråga! hur lägger ni upp era konditionspass på era hästar? Uppskattar ALLA möjliga svar!
 
Så såg vi nog en älg i skogen igen också. Tror jag. Hörde ett jätte brak och såg något stort röra sig iväg. Sist jag red där borta hände samma sak. Här om dagen hade jag en storjävel stående i kanten precis vid Obbolavägen också. Rädslan att bli jagad med häst eller att krocka är fan stor måste jag erkänna!

Söndag


När klockan ringde strax efter 06 imorse var jag långt ifrån pigg. Helt ärligt så svor jag över att "måsta" kliva upp så tidigt.. Men väl i stallet är det som vanligt såå värt det. Bulan fick sig ett kortare jogging pass på ca 40 minuter. Senare jobbade jag 12-16 innan jag och Johanna for till i20 och sprang milspåret. Ganska rolig bana även den. Dock känns kroppen riktig seg. Typ, håller på att bli förkyld seg. Första fem var hemska och dessutom backiga. men sedan rullade de på bra sista biten! Sånna gånger är de bra med en bra löparkompis. Hade förmodligen slutat efter 1km annars..

 

och här kommer filmen..

.. som vanligt med världelös kvalla. Vet inte varför de blir så när jag laddar upp de på youtube..
 

LA debut!


I början av Augusti så red vi vårat första dressyrpass för Lena Unneby. Den lektionen gick han varken i form eller i ett bra tempo. Det var motsträvigt och bakslaget av att inte ha tränat ordentigt på hela sommaren. Sedan dess har vi ridit 6-7 träningar för henne. Det var som att första träningen satte oss båda i rull och sedan har vi bara växt och utvecklats. Ett stort steg fram. För ca 5 veckor sedan började vi introducera förvändgalopp. Skänkelviknar har vi tagit lite stegvis hela tiden men det har väl gått sådär då jag haft svårt att sitta ner i traven. Bakdelsvändningar har vi tränat en gång osv. Så när jag anmälde mig til LA:4 för typ tre veckor sedan så tänkte jag "ähh, skit samma. vi kommer inte klara momenten men jag kommer ändå lära mig av det". Men att sätta ett för oss, högt mål, har ändå tvingat oss att träna hårt. Och vi har nått långt!
 
På dagens tävling var han såå fin på framridningen. Alla moment satt där och han lyssnade klockrent! Som Johanna sa till mig sedan. Han har verkligen landat i det här med förvänd. Han väntar inte längre på att byta galopp utan kämpar på för att orka. Sen råkar jag slarva ibland och då tror han ju att han ska byta. Men det ligger ju bara på mig. Tyvärr blev dommarbordet vårat fall idag och han spände sig rejält på den kortsidan varje gång. Men jag tycker ändå han kunde slappna av mer så fort vi kom ifrån den. Men min största miss blev första bakdelsvädningen. Sjukt slarvig. Ja så slarvig att det blev en framdelsvändning i stället. Dessutom bytte jag ut sista hälsningen mot att klappa honom på halsen "vilket iof är bra".. hehe! Men i övrigt tycker jag att vi lyckades väldigt bra. Vi visade att vi kan momenten och ändå är redo för LA. Vi behöver bara träna på att tävla och fortsätta träna på momenten. 51,351% blev det för oss och ju procenten är jag såklart väldigt missnöjd med. Dessutom var vi fyra stycken som var med i klubbmästerskapet och det hade varit väldigt kul att få rosett (tre placerade). Men skitsamma. Nu har vi hela vintern på oss att träna och det ser jag väldigt mycket fram emot. Hoppas såklart att vi kan hoppa snart också och gärna göra samma utvecklig där!
 
Förövrigt krävdes det att jag fick be ett gäng ungar att hoppa för att han skulle spetsa öronen efter tävlingen.. han är ju rolig minsann.. Film kommer snart!

Fredag



Dressyrträningen igår gick toppen. Lenas slutord var "Det bara lyser arbetsglädje i honom". För mig är det den absolut bästa komplimangen någonsin. För jag vet att han bara visar arbetsglädje om jag vill att han ska göra de. Han har inte alltid gjort de med mig men de har alltid funnits där. Om ni förstår. Men nu börjar vi två verkligen bli ett. Han matar på och gör de jag ber honom om. Lite känslig ibland men jag älskar det! 
 
Imorgon debuterar vi LA:4 och jag vill iallafall få över 55%. Det är mitt mål. Det är ett svårt program men rörelser vi knappt och precis börjat med men vi vet hur man gör och vi ska göra vårt bästa. De värsta som kan hända är att vi kommer sist och i don´t care för det här programet är sååå mycket roligare än LB. Fast sist ska jag nog inte komma, hehe!
 
Har packat och gjort klart allt. Startar 14:18 imorgon men ska sitta som funktionär från 08.00 så de blir helt klart tidigt ikväll. Idol och en ny smak av ben & Jerrys får avsluta denna fredag!

Onsdag - utmaning till alla ryttare

Igårkväll så skjutsade mamma mig och Bulan till Hippo. (taack igen mammii). Han fick ett, för huvudet, lättare pass. Men för kroppen ett bra pass. Vi var ute på stora hoppbanan. Tjuvtravade över bommar, vilket var sååå kul. Sedan tränade jag tempoväxlingar i galopp och lät han rulla på, även lite i förvänd. Han blev vääldigt lösgjord och i slutet kunde jag trava av utan att knappt röra munnen hans. Så härligt pass och energigivande. 
 
Tänkte haka på Johannas utmaning till alla er ryttare. Vi är alldelens för bra på att prata om vad vi behöver förbättra och är mindre bra på. Därför gör vi såhär..  "Jag vill att vi lista ner 5 saker som man själv är bra på och motivera varför. För att kunna ge sig själv en boost och peppa andra att göra detsamma!
 
1.  Jag har ett bra tålamod när de gäller hästar. Frågar man min sambo kanske han inte säger samma sak, men i stallet krävs bra tålamod och det har jag. Sen brister de ibland men man kan inte vara helt felfri. Alla har dåliga dagar.
 
2. Är väldigt mjuk i min ridning. Jag tycker själv att jag är väldigt mjuk och stadig i min ridning. En del hästar behöver mycket ben och ett jävlaranamma. Dom passar inte mig. Men hästar som Bulan är i regel till min fördel!
 
3. Nogrann. Kortfattat. Jag planerar Bulans schema minst en vecka beroende på om de ligger i tävlingsperiod eller ej. Jag håller de till 99%. Jag planerar även passen och rider väldigt noggrant.  
 
4. Vill lära mig. Har jag problem med något. Exempelvis nu när jag tränat på förvänt. Så har jag kämpat på mycket hemma, kollar klipp på youtube osv. Är de något specifict jag ska träna på så lägger jag massa krut för att få till de omg. Vilket ger ett snabbt resultat ofta ger ett snabbt resultat. Vissa saker tar lååång tid men jag gör verkligen ALLT jag kan för att lära mig snabbt. 
 
5. Jag är fanimig en kämpe. Alla mina bra egenskaper kan också vändas till dåliga. Vilka andra tycks velat göra. Men jag har kommit till insikt med att ni kan få se de som negativt för att resultaten ibland visar uteslutet. Men jag vet att alla mina positiva egenskaper kommer ge ett jävligt bra resultat i slutändan. Jag pratar inte höjden på hindret. Jag pratar allmänt om hur jag kommer växa som ryttare. Jag tänker se de positivt!
 
 

Den här låten!

Dressyrträningen igår.

Igår vad det dags för träning igen och jäklar vad fina han var! Har sedan förra veckan börjat få tillbaka den där superhärliga magiska känslan och igår gjorde vi en toppenträning! Övergångar mellan trav och galopp, förvänt, skänkelvikningar och bakdelsvändningar. Mycket, mycket roligt. Bulan fick till och med morot av tränaren efteråt, då har man minsann varit duktig! Bjussar på film på allt mamma filmade. 

Äntligen nya ridstövlar!

 
Mina förra stövlar har levt on the edge länge nu. Dessutom sitter dom inte alls på foten längre och jag får dra upp dom hela tiden. Nu har jag tagit tag i att verkligen hitta ett par som passar. Jag har ju så jäkla korta ben och typ inga vader så de är lite svårt. Dessa är to die och sitter som en smäck!! Från Mountain Horse's harmony collection. Modellen heter Sovereign High Rider.
 

Vikten av att använda rätt träns..

 
Visst vet jag att rätt träns är viktigt. Men jag visste nog inte ens hälften av allt dom berättar.
Värt att se alla hästmänniskor!
 

Helgen

Den här helgen har verkligen varit toppen! I fredags fyllde Tomas år så vi bjöd på fika. Han kom dessutom hem med en ny bil(!!!). Kommer äntligen kunna köra hästen till Hippo själv om de behövs!
 
l Lördags for jag och Johanna till Stall PeKas invigning. Alltså den gården var helt overklig. Stort och fint ridhus, utebana, skrittmaskin, fina hagar, sommarhagar, konferansrum, gym, stora fina boxar, sadelkammare osvosv. Varje detalj var genomtänkt. Vi gick även runt deras hus och baksidan var såå fin. En bäck som rann och stora fina gräsytor. Nä det var overkligen. Tänk och bara stå där men sin häst! wow!
 
Under invigningen hade de lite uppvisning från både hoppning men framförallt dressyr. Insperationen flödade och taggan på banträningen som ägde rum senare, ja den växte. Så väl på Hippo tittade vi på en massa ekipage innan de blev min och Bulans tur. Han känder så himla fin att rida. Så mjuk, elastisk och med ett härligt tryck framåt. Dock utnyttjade jag inte de tillräckligt utan red mest på vågen och åkte. För de kände lite lätt. Skulle ha jobbat mer tempoväxlingar. Men skitsamma. Vi provade LA:4. Det var svårt men vi klarade alla moment på en enligt mig ok sätt. Dock blev de en del slarv med vägarna då jag hade fullt upp att komma ihåg banan och ibland lugna hästen lite. Men jag är nöjd!
 
Igår började dagen i löparspåret med löpargruppen. Långpass stod på schemat men jag hade bara tid för en timme då jag skulle jobba. Milen på 53 minuter och de kändes som att de gick väldigt lugnt, känns bra! Blev sedan snabb dusch, lunch och sedan jobb 12-16 innan jag fick åka till stallet och rida ut på prinsen.