Uteritt i världsklass



Första uteträningen!

 
Igår var det äntligen dags att flytta ut hoppträningarna. Å som jag längtat!! Dock är ju alltid premiären spännande. Hästarna blir väldigt pigga och ibland rätt så dryga o okontrollerade. Jag trodde ju att min häst skulle vara lugnast då jag ändå rider väldigt mycket ute hela året. Men jag tror dom andra hunnit tjuvträna på att vara på hoppbanan för jag hade rätt så fel.. Han var himla fjantig i början och hade även några tubroryck men speciellt mot slutet var ahn väldigt, väldigt fin. De trycket han hade i bakkärran vill jag alltid ha men med en lite lugnare hjärna på gagstern. Roligt var det iallafall!
Övnigarna var väldigt, väldigt bra. Vi gjorde bara låga hinder med några längre anridningar men också väldigt många som kom fort med svängar hit o dit. Nya banor hela tiden. Här kommer en av dem. Banan efter denna kunde jag hålla igång hela rundan. Då var han vääääldigt fin!
 

Det här är varför jag läser "Blondinbellas" blogg.

 
Hon må va lite halvjobbig att lyssna på ibland.
Men det här är varför jag läser "Blondinbellas" blogg.
Hon kan ge sån sjuk drivkraft ibland och boosta flera miljoner följare.
Önskar många gånger om att jag hade hennes driv!

Helgen.



Ja hörni. Tiden går fort när man har roligt. De fem lediga dagarna bara susade förbi! Veckan avslutades med en regning ridtur och Bulan testade mitt tålamod waaaay to much. Kom hem och testade Tomas tålamod som pay back.. typ. Efter att han tillslut fick med mig på stan så upptäckte vi Expo för första gången. Kortfattat blev jag defintivt på bättre humör. Fanns väldigt mycket fint där ju! Sedan käkade vi middag innan vi for ut till några bekanta som har stuga här ute i Obbola. Den va såååå himla fin! Kom hem med en inspirationskick utan desslike! 
 
 
 

Träning för Erik Berggren

Hallådär. Har typ vaknat upp från dom döda nu.. Är helt slut efter träningarna i helgen. Somnade en timma i soffan när jag kom hem. Men är väl lite piggare efter lite att ha fått i mig middag.  Bulan har varit taggad som vanligt men lite svår att få ihop. Dressyren har varit lite för låg prioriterad sedan tävligen tror jag. Så jag har fått vara väldigt stark i sitsen. Mer än vanligt alltså! Erik tror även att jag börjar sätta mer tryck i honom och då blir det lätt att man till en början får lite mycket i handen. Har varit med om detta tidigare och det slutar alltid i något bra. Man får ta trycket först och sedan jobba på att lossa i handen. Men nu är det helt klart ett dressyrpass som behövs! Men det har inte gått dåligt för de. Jag sitter här med ett leende som alltid!
 
Igår jobbade vi med lite bomma och cavalletti som kontrollhinder före och efter enkelhinder. Idag gjorde vi mer bana. Många långa vägar då det är dags att vänja om sig för utomhussäsongen då det automatiskt blir mer utrymme, större distanser och inte lika trångt. Tror det kan va till fördel för oss då jag behöver lite extra tid mellan hinderna. Igår tycker jag han var jämnbra hela tiden och idag började vi lite halv krasst. Han ville gärna ta för stora galoppsprång och jag var inte tillräckligt konsekvent. Men efter att ha fått ett stopp så snappade jag upp mig. Därav tjatar han på takten, galoppen och balansen. Bulan tar gärna stora steg och det blir så svårt att få bra språng då. Därför behöver jag helt enkelt bromsa upp lite men vara stark i sitsen så att han sätter sig mer på rumpan. Är väldigt nöjd med slutresultatet! Sista banan är jag skit nöjd med. Dock red jag lite dåligt på sista bågen  så vi var på väg rakt in i vänstra hinderstödet. Tryckte till med vänsterskänkelt och han ställde upp på de, bäst som han är! Gjorde om de sista tre och då var det klockrent!! 
 
Nu däremot blir det filmmys med världens bästa sambo! 
 

Fredag

Hallådär. 
Har nog glömt att säga detta men i tisdags tog jag helg! Skulle egentligen bara jobbat idag men så ville en tjej byta nå pass så jag har fem dagar ledigt. Helt sjukt! Då jag vetat detta ett tag så har jag haft en hel del to dos. Mycket av dessa är redan gjort och resten blir i helgen då min kära Sambo ingår i de planerna. Alltså vi snackar storstädning, rensning, fix och lite inköp. Ingen roligt att berätta om! Men helgens roliga är träning för Erik Berggren och jag är som vanligt svintaggad! Tränar klockan alltså ikväll och imorgon vid lunch. Sover mor och far inatt men grabbarna är på cup så jag får mamma för mig själv! ♥
 

Gårdagens händelse.

 
Igår hade jag och Bulan en insident i skogen.. Eller snarare jag! Hade precis kommit in i skogsvägarna och ser att ett träd blåst ner så att det ligger över vägen. Egentligen hade han nog kunnat kliva över men det var grenar som stack upp hit och dit så det kändes enklare att rida runt. Så Bulan fick traska in i skogen och gå slalom runt trädet. Han klev på i rask takt och jag bara åker med. Hinner inte se i tid att han går under under ett träd med väldigt låga grenar. Jag hinner knappt ducka. Han inte ens tänka så känner jag hur grenen tar ett hårt tag i min huva på jackan som drar ett hårt jävla strypgrepp runt min hals. Bulan är ju i sekunden fortfarande påväg framåt så jag tar tag i han så att han stannar. Försöker förgäves få honom att backa men han kastar bara upp huvudet mot himlen (skulle gissa att han hade grenar i baken..) Så jag släpper ena handen och försöker samtidigt dra ner dragkedjan på jackan... Önskar samtidigt att jäckjäveln bara kunde gå sönder och att jag var en idiot som red med huva. Man fick väl trots allt lära sig på ridlekis att man inte får rida med jacka? Släpper handen från jackan då jag i paniken inte lyckas få ner dragkedjan och gör ett sista försök att backa honom. Tror att han tillslut tog ett kliv bakåt och grenen släpper huvan.. Ett tag senare galopperade vi längst de torkade sandvägarna och han frustade på nöjd och glad. Han får en tapperhetsmedalj för att han inte rörde sig. Jag ger mig själv en käftsmäll och rider aldrig ut i huva igen! Pinsamt Elin, Pinsamt! 
 
Ifall det finns någon annan där ute som brukar ha fast huva. Nu har vi lärt oss något av detta.. Iallafall jag!

Torsdag



Man hinner få vääldigt mycket gjort när man kliver upp samtidigt som sin sambo (som börjar kl 7) och man själv är ledig. Åt en stadig frukost innan jag åkte ut till stallet vid åtta. Mockade, smorde saker och for ut och red. Jag och Bulan började vår ridtur med en nära dödenupplevelse.. Skriver mer om de imorgon! Men sedan hade vi en grymt härlig ridtur. Äntligen börjar det torka upp i skogen så man kan galoppera lite mer. Ställde mig i lätt sits och lät honom bara rulla på. Blev några vändor fram och tillbaka där underlaget var som bäst. Han frustade och kändes väldigt nöjd och glad!
 
Väl hemma kom pappa på besök för en lunchdejt. Så vi satt och snackade skit ett tag. Bäst för han att han passar på de få gånger han är här i Obbola och jobbar. Därefter började röja i vårt lillrum, eller blivande kontor typ. Har haft massa flyttkartonger där men tog tag i det nu. Helt plötsligt kändes rummet ganska stort så nu måste jag hitta en lite större och bättre bokhylla för att förvara massa grejer. Sen har jag bara storstädad hela dagen samt tagit en skön löparrunda. Dog i soffan typ nyss och världens finaste kille kom hem med glass som pricken över i:et. Nu blir det sängen för mig. Är verkligen sviiintrött! Orkar typ inte vara vuxen en hel dag. mohaha!

hoppträning igår

 
Igår hade Johanna styrt upp en klockren träning! Markarbete då de flesta tävlat i helgen. Jag tog det lugnt för nya sadelnsskull, den är ju lite hård nu i början. Han gick ju bara en bäbisklass på lördagen så av den anledningen hade vi inte behövt ta det lugnt. Vi började med lite travbommar och travhopp och sedan serpentiner. I slutet la vi ihop allt till en liten bana, som ni ser på klippet. När vi kom på linjen där så var han lite väl tillbaka så jag gjorde om linjen igen då den blev i undertempot andra gången. Skit rolig och nyttig träning som jag definitivt kommer göra fleer gånger. Då tänker jag framförallt på sockerbitarna till hinderna med 90 graders sväng. Riktigt bra träning för mig och Bulan då jag har svårt att få med han i svängarna och ändå ha en bra galopp! 

Tävling redan nästa helg!!

Mamma skickade ett meddelande igår på förmiddagen. "Jobbar du första Maj? Tänkte om vi skulle åka och tävla i Skellefteå, bara över dagen". Blev såklart överlycklig. Hade bestämt sedan tidigare för att inte åka över helgen då jag jobbar och redan bytt så mycket.. Men att bara byta en dag kändes lite bättre! Så nu är jag och Bulan anmälda till en 95cm! Känns skit kul såklart och vi åker ju redan nästa fredag. Tjoho!

Pappa var dock inte lika glad.. mohahah!

Måndag

 
Blev en kort arbetsdag idag då jag hade läkarbesök på eftermiddagen. Som förövrigt gick bra! Nu väntar ultraljud och äääännu mer prover. Tycks ha kollat alla livets prover snart. Känns iallfall bra att få bra hjälp.
 
Därefter for jag och mamma till stallet. Blev ett ridpass på ridbanan idag i det soliga vädret. Gick ok! 

Söndag

 
Godmorgon!
Igår for jag och Tomas, samt mamma o pappa, iväg till min faster för att fira hennes 40års dag. Hon bjöd på en supergod buffé samt en väldigt trevlig kväll. Skitkul! Bestämde mig sedan för att ta sovmorgon idag innan jobb. Sagt och gjort. Ska snart ut och jogga en kortis och sedan blir det brunch innan jobb, stall och en senare middag. Perfekt söndag!

Årets första hopptävling

Så var årets tävlingsdebut gjord. Det gick faktiskt inte alls som jag tänkt. Hästen ställde upp över ett flertel hinder trots att jag bara åkte med och vi hade världens undertempo. Valde att utgå efter sex hinder, mohaha! Men jag kom ändå ut med ett leende, otroligt nog! Vill bara fortsätta träna på att tävla så att vi snart kan visa vad vi faktiskt kan även på tävling. Jag måste försöka lära mig att inte glömma benen på framridningen helt enkelt.. Sen brukar han ha mer energi av sig själv men efter framhoppningen blev han mer backandes efter att det kom in fler hästar. Sen lyckades jag inte få igång en bra galopp när vi väl kom på banan. Men som sagt, mera tävling så tror jag att det blir bättre!
 
Förresten så kom min sadel idag. Fick låna provsadeln under tiden men nu är min här. Gaaah, vad snygg den är!! Dock inte det som är det viktiga. Hästen rör sig tusen gånger bättre i den och jag sitter även bättre. Sjukt vad en sadel kan göra faktiskt!
 

Godnatt!



Det här med att ställa klockan när man ska på tävling...

Fredagsfeeling

 
Fick just världens fredagsfeeling efter att ha stött på denna sköna låt. 
Hoppas ni får en riktigt bra helg kära vänner!

utveckling!

 
"Har följt dig som du vet under en lång tid, sedan Mio :) Och vilken otrolig skillnad ni är som ekipage nu, du och Bulan! Ser otroligt samspelt och mjukt ut, ni går från klarhet till klarhet :) Lycka till i helgen :)
/ Åsa"
 
Fick denna kommentar idag som fick mig att börja gråta. Tänk vad några små ord kan göra! Jag blir så förbannat lycklig över att det faktiskt finns dom som inte bara ser utveckling genom resultat på tävlingar. Utveckling, för mig, handlar om något bredare än så. Sedan min brutala svacka 2012 har jag fått bygga på ett självförtroende som jag aldrig trodde mig kunna hitta till. Att jag ens fortsatte rida var ett mirakel. Att ens våga fortsätta när en liten kommentar hade tryckt ner mig i botten. Men ja, jag har min mamma och tacka för det och min tränare såklart. Idag kan jag utan tvekan berätta för alla att jag visst har utveckats. Jag är en helt annan ryttare jämfört med för några år sedan. MEN om du bara kollar mina resultat på tävlingsbanan så kommer du se motsatsen.
 
Självklart är resultatet också ett sett att se utveckling på. Men med tanke på att jag knappt tävlat de senaste åren så är det lite orättvist att bedömma mig där. För jag har fortfarande inte hittat tillbaka till tryggheten på tävling. Men det är inte heller så konstigt. Räknade just ut att jag, de senaste 4 åren har varit på 17 tävlingar och ridit 27 klasser. Det är i snitt knappt 4 tävlingar och knappt 7 klasser per år. Så det enda jag vill göra nu är att träna på att tävla. Vilka klasser är skit de samma för mig. Huvudsaken är att det får vara roligt. 
 
Nog om det. På lördag startar vi årets första hopptävling. Det blir 90cm på lördag och jag är såå taggad!
 

Torsdag

 
Trots att jag ligger fruktansvärt mycket efter i träningen så kändes det lite bättre efter dagens 5km runda. Vill ge kroppen tid samtidigt som dagarna går och slutmålet består. Man får skynda långsamt. 

Hoppträning igår

 
Igår, tisdag, stod det som vanligt hoppträning på schemat. Bulan kändes fortfarande superfin efter helgens dressyr. Han hade ändå bra tryck men var väldigt mjuk i munnen. Eftersom att många ska tävla i helgen så körde vi en bana. Vi började med att hoppa fram på ett räcke och höjde tills alla var nöjda. Sedan lika, fast andra varvet, på oxer. Därefter körde man den höjd man ville. Jag valde 95cm. Bulan kändes helt med på noterna, förutom att jag inte riktigt får med han i svängarna. Vet inte varför faktiskt! Nu tänker jag inte börja träna omhoppningssvängar så det är ingen fara. Men det är ändå något vi måste börja träna lite smått på. 
 
Det här med att komma i rättavsånd är fan så svårt. Jag är dock glad att han verkligen ställer upp och är med trots att jag kommer lite halvers ibland. Men det är något jag måste träna mitt öga mycket mer på!

Söndag



Började dagen med en ridtur på finaste prinsen. Han är alltid lättast att rida ut på efter två hårdare pass i ridhus. ganska logiskt ju. Idag var han jätte lugn, mjuk men ändå med framåtbjudning. Sedan bjöd han på en av dom lättaste galopperna någonsin. Med tryck i baken men med bara ett mjukt sug i bettet och ett lugn som kändes helt säkert för lite lätt sist och bara låta han rulla i bra form. Tyvärr var det lite hårdare i backen så det blev inte så långvarigt men jag är riktigt nöjd!

Efter en frukost nummer två åkte jag och Tomas in till stan direkt vid öppning, klockan tolv alltså. Spanade in Utopia, som förövrigt får ett MVG. Tomas bjöd även på lunch på Texas Longhorn. Blev en pulled pork burgare. Pappa dina är verkligen sviiiingoda men dessa var en klass för sig. MVG på de också! Efter den sena lunchen for vi på några möbelbutiker samt veckohandlade på Ica. Någonstans där, ganska precis efter vårt besök på Mio så tog fan mina batterier slut.. Bara sådär! Så när vi väl va hemma så däckade jag ärligt i soffan en stund medan Tomas skulle ut och jobba i garaget.. Har nog samlat lite energi nu och snart ska jag börja med middagen. Sen blir det en fortsatt lugn kväll!

Dressyrdebut i LB:2

Så var min och Bulans debut gjord och jag är faktiskt nöjd. Ska ta det från början.Efter att Emma varit supersnäll och knoppat Bulans man och mamma fixat mitt hår, så började värma upp. Han skrittades fram ordentligt innan vi började värma upp. Vi jobbade i skritten ganska länge också innan vi körde på i trav och galopp. Vi jobbade med diagonaler och på att jag skulle få med honom i svängar osv. Han kändes riktigt, riktigt fin! Helt klart bästa dressyrpasset för oss. (Förutom då jag har haft uppvärmingshjälp) Så innan jag gick ut på banan så sa jag till mamma " Nu spelar det ännu mindre roll hur det går på banan, det här är en vinst i sig!"
 
 
Väl på banan tog vi två varv runt dressyrstaketet. Helt plötsligt tycker Bulan att hela banan var jätte konstig. Blommor, litet staket, bokstäver hit o dit, och .... ett bord med en duk på och människor som sitter där!!!!" Jag gjorde mitt bästa med att ignorera. Det var inte så att han kastade sig hit o dit men han spände sig och struttade. Väl in på banan blev han ännu skumpigare att sitta på och lyssnade inte lika bra för hjälperna. Sen är ju jag lite väl slarvig med vägarna tyvärr och när sen närgaloppen var klar så var det som att jag andades ut och tänkte "nu är det bara ökning, halt och sedan avslutet. Så jag trallade bara på tills jag hörde visslan .. "Du glömde halten".. Men vafan!! tog tag i han.. Inte för att han blev så påverkad men jag tror han trodde att han gjorde fel.. Vände iallafall om, gjorde om och gjorde rätt. Och sedan gav jag honom massor mer beröm. Jag var slarvig och han var spänd. Men vet ni. Trots att resultatet visade 56,8% så slutade vi på en 17e placering av 30. Det tycker inte jag var fyskam! 
 
Det här gör vi om och gör det bättre! Bjuder på filmen med stor eftertanke. Men vafan, man måste ju bjuda på sig själv!
 
 

Snart dags!



Mamma tyckte vi skulle gå all in!
För nu är det snart dags för dressyrtävling!

Godmorgon!


Fick detta sms av Johanna imorse. Mohaha! Bara att åka och hämta mer! För senare idag ska bulan prestera på nya banor! Kan ni gissa? 

Det bästa med Obbola..


..är helt klart havet. Att man inte behöver gå så långt innan man kommer ut till detta.
Att jag kan hoppa på cykeln i sommar för att fara till stranden.
Det känns underbart! 

Torsdag


Så har ännu en utredning påbörjats efter olika besök på VC, reumatologen och akuten.. Jag hoppas på att få tillbaka min friska, pigga och starka kropp snart! Jag saknar den så jag spricker. Just nu känns det overkligt att jag sprang Umeälvsloppet i slutet av sommaren. Årets mål med Tavelsjö Halvmarathon känns nästan omöjligt. Men förhoppningsvis är jag på banan snart, starkare än någonsin!

Hoppträningen igår!

Medan andra vaknar på helgerna och är bakis så vaknar jag på onsdagar och är bakis. Jag har nämligen lite svårt att ge kroppen den vätska den behöver (pga medicinjävlarna)  och då det blir väldigt sent på tisdagarna, så vaknar jag oftast med huvudvärk och väldigt trött kropp. Samtidigt som jag är lycklig sedan gårdagen. 
 
Igår gjorde vi samma övning, ungefär, som när vi tränade för Emma Emanuelsson. Hela banan ser ni på klippet nedan. I början gjorde vi bara bågarna i trav. På ena sidan var det väldigt kort mellan bommarna och andra sidan längre. Bulan har inga problem att ta stora steg men att få han och korta sig i en bra, stadig form, det är rätt svårt. Sedan tog vi bort så att det bara blev en bom och då i galopp. Samt att vi la till den lilla kombinationen.
 
Bulan var lite "lojj" i början med vaknade upp och blev piggare o piggare genom passet. Men aldrig ohanterligt utan bara lagomt. Han lyssnade jättefint ändå! Jag måste dock våga lära mig att sätta tillbaka honom yttligare och tänka lite mer dressyr mellan hinderna. Som ni ser på klippet nedan får han korsgalopp till oxern och seda har jag lite svårt att få med mig honom i svängarna. Men överlag tycker jag han hoppar väldigt fint!
 

Onsdag



Efter att ha jobbat 12 dagar i rad, eller 20 av 22 dagar så känns det helt ok att få två dagar ledigt nu. Även om många av passen varit kortare så känns det i kroppen och knoppen. Har förövrigt börjat extrajobba lite på mitt gamla jobb, kändes faktiskt oväntat roligt! Jättekul att kunder reagerade och tyckte de var roligt att jag var tillbaka. Då blir man ju nästan rörd! Men för att sammanfatta senaste veckan så har jag jobbat, varit i stallet, ätit och sovit. Någon underbar flickvän har jag definitivt inte varit.
 
Men Bulan har gått bra senaste tiden och det känns riktigt roligt! Tyvärr (på gott och ont) har hans bästis, Gucci, flyttat till Timrå nu så jag och Johanna gjorde vår sista ridtur grabbarna, i måndags. Hoppas Johanna hittar en storhäst snart!a

Hur jag ser på vila för hästarna

 
Fick en kommentar angående inlägget nedan. Ifall min häst aldrig får någon vilodag. Svaret är jo absolut. Men att galoppera varje dag behöver inte betyda att jag galopperar en timme varje dag. Som det är nu rider jag i ridhus 3 dagar i veckan och resten går han i skogen. Dock har det ju varit problematiskt med underlaget så de resterande 4 dagarna har han iprincip bara skrittat och ibland travat/galopperat en pyttebit. För mig är det fyra dagars vila. Hästar, precis som vi, är gjorda för att röra på sig varje dag. Jag bortser från de dem gör i hagen för det är sällan tillräckligt. Planen för Bulan är 3, ibland 4 pass på banan. Alltid ett pass då jag hopptränar för tränare och sedan ett pass med markarbete. Det vill säga, bommar, studs och andra småhinder. Sedan 1-2 dressyrpass. Dessa är utspridda på hela veckan. Dagarna däremellan är det träning i skogen. Ibland lugnare pass i typ 20-30 minuter ( det jag kallar för ett joggingpass) och ibland intervaller/galoppera långa sträckor. En vanlig vecka för mig i höstas såg oftast ut såhär..
 
Måndag: Uteritt
Tisdag: hoppträning
Onsdag: Uteritt
Torsdag: Vilodag med mamma, dvs prommis/tömkörning
Fredag: dressyr
Lördag: Uteritt
Söndag: Markarbete
 
Uteritterna är som sagt ibland bara 20-30 minuter långa. Ibland kan det vara mycket skritt med lite "dressyrtänk" dvs mycket skänkelvikningar, öppna/sluta. Ibland mycket galopp osv. Det är så hiimla underbart nu när jag kan göra mer sådant. I det förra stallet fanns det ju tyvärr inte så många ridvägar. 
 
Samma sak gäller vinter/sommarvila. Tyvärr kommer det ofrivilliga sånna ändå. I somras slet Bulan av sig skon ordentligt och vilade en vecka. I början av Juni åker vi till Turkiet en vecka och då får han vila. Har hästen gått hårt och hållt igång hela året. Absolut att dom kan få två-tre lugna veckor utan hinder osv. Men att fara ut en stund skadar aldrig. Då bortser vi såklart detta från Unghästar och eventuellt i andra fall. Självklart kan man själv ha dagar dom man absolut inte hinner rida. Men det är en annan sak. För hästensskull är det fortfarande helt ok att aktivera dem en timme om dagen. Det tycker iallafall jag! 
 

Hoppträningen igår!

 
Igår var det äntligen dags för hoppträning igen! Bulan kändes pigg och framåt men lugn! Dock bet han fast lite väl i bettet ibland, speciellt högersidan. Trots att vi avslutade  på topp i söndagskväll så händer det mycket med en skrittdag emelllan. Jag längtar så in i bomben tills man kan rida alla gångarter alla dagar i veckan!
 
Hur som helst. Vi började med gemensam uppvärmning. På ena långsidan var det volter i trav och andra sidan var de tre bommar i galopp. I början kändes han nästan lite seg både i mun och kropp. Men efter microvila och byte av varv så var han på hugget. Men fortfarande rätt avslappnad och obrydd om andra hästar (gemensamm uppvärmning har varit lite väl jobbigt på senaste tiden men efter all träning börjar de släppa, peppar, peppar). Därefter hoppade vi huset. snett igenom, snett igenom och sedan långsida. Ni hänger med då va? på räcket och oxern snett igenom hade vi bom före. Bulan som gärna tar stora steg och hoppar mer framåt än uppåt, tycker ju såklart att det blir lite jobbigt. Men det är vad han behöver. Och det har verkligen givit resultat! I det stora hela alltså! Gjorde några höjningar och avsluta med en galet självsäker runda (från min sida) och han gjorde bara vad jag bad om. Inte perfekta språng men ändå en bra känsla! 
 
Inga filmer dock..