Busponny!


Efter två svettpass på Hippo så fick morgonen bestå av en skogstur. Den skulle vara lugn och avslappnad med buskusen hade visst andra planer. Härligt var det iallafall. 

Så första advent startade med en härlig tur. Sedan väntar julmusik och förhoppningsvis lussekatter. Men först blir det jobb 12-16! 

Free jump SOFT'UP LITE

 
Måste slå ett slag för dessa stigbyglar. Fick dessa efter min avfallning då både väst åkte på och de nyaste stigbyglarna köptes. Även om jag inte fastnade vid denna avfallning så behövde jag ett par riktiga säkerhetsstigbyglar. Dessa kostar skjortan även om jag har juniormodellen (för max 60kg och ej mer än storlek 41 på fötterna). MEN, jag upplever stor skillnad så här långt. Dom sviktar mycket bättre, ger ett bra stöd och håller mina fötter bättre på plats i stigbygeln. Snygga är dom också. Jag är väldigt nöjd, de var större skillnad än väntat!

TorsdagIgår kom tandläkaren och kollade tänderna på hästarna i stallet. Gick galant! Fick vänta ett tag i stallet på att han skulle vakna till sedan men när han började gnägga, leta hö i backen och gå omkring i boxen, så kändes det som att han kunde få komma ut igen. 

träningen igår.

 
Igår hade vi sista hoppträningen för denna termin. Träningen bestod av två serier och en lite tävling. Vi värmde upp med att bara hoppa studsen och sedan hoppade vi hela den linjen. Sedan hoppade vi trekombinationen med några höjningar. Men det blev ganska lugt då nästan alla tränade för Erik i helgen.
 
Sedan avslutade vi med en superrolig tävling! nämligen såhär. Vi hade fem sockerbitar bredvid varandra. Så vi galopperade längst medellinjen och hoppade över dessa. För varje gång man klarade så togs en sockerbit bort.  Bulan blev taggad och tyckte det var suuperkul men när det bara var en kvar så fattade han ingenting.. Det var dock ingen av dom andra som lyckades helt heller. Det är skitsvårt och skitkul!

Bilder från träningen i lördags.

 
Foto: Åsa Ahlenius.
 

Vintern, var är du?

Raspen för två vintrar sedan.
Har jobbat 10-17 idag men mamma fick ta Pållen. Vi bytte dag i veckan så att jag kunde ligga i soffan ikväll. Ju mer jag vilar dessto snabbare kanske jag blir av med min nya vän, förkyldningen. Hade gärna åkt till stallet men jag sparar mig hellre till hoppträningen imorgon. Det är dessutom sista gången för denna termin.. Sedan väntar en lång vil... Näeee ingen vila här inte. Blir hårdträning nu under vintern så gott det går. Ska försöka mig in till Hippo 2-3 gånger i veckan för hårdare pass. Sedan avgör vädergudarna hur mycket vi kan göra däremellan. Men jag hoppas på lite galoppjobb i snö men just nu ser det inte så ljust ut för det tyvärr. 

Nu stänger vi detta.

Jag har valt att stänga kommentarerna till detta inlägg. Tyvärr var det väldigt många som idiotförklarade denna person och skrev massa tråkigt saker. Min mening med detta var aldrig att idiotförklara någon eller dissa alla som tyckte annorlunda. Jag ville ju snarare höra hur andra tänkte och hoppades på att jag kunde få folk att tänka om lite. För jag tror att det oftast handlar om okunskap när det kommer till hästar. Men vill man inte lyssna på mig så kan du läsa detta som "Polisen i Örebro län" har skrivit på sin FB sida. Eller kanske bara läsa körskoleboken igen. är helt säker på att det stod en massa angående att visa hänsyn där. 
 
Jag står självklart fast vid vad jag skrev och personen som kommenterade vill sätta punkt, så vi gör det. 
 
Puss o Kram!

Träning för Erik Berggren, dag 2

Film från sista rundan! 
 
Igår fortsatte vi att jobba på samma sak som dag ett. Ett hinder mitt på långsidorna men, sedan två linjer snett igenom med 21m emellan. Varav ibland skulle vi rida på sex och ibland fem. Vi hade även två cavaletti på varsin volt från kortsidorna. Så fokus var igen på vägarna men också mer tempoväxlingar i galoppen. Tycker det gav en bra rödtråd över hela helgen.
I början var jag och Bulan inte riktigt med, eller iallafall inte jag. Vet inte vad jag höll på med riktigt men knaggligt blev det. Men efter en kort stund skärpte både jag och Bulan till mig. Han hoppade riktigt fina språng, gav fint stöd på bettet vilket jag nog aldrig riktigt fått tidigare. Vilket också gjorde att avstånden kom lättare. Allt kändes helt enkelt lättare och hela helgen har jag suttit och njutit av att fått rida denna häst. Det är lycka det!
 
Ångrar lite nu att jag inte provade hoppa lite högre men samtidigt vet jag att jag gjorde rätt. Jag hade själv inte riktigt orken då jag inte var kry, men jag vill också få suga på denna karamell ett tag och få avsluta flertalet gånger med denna känslan innan jag tar nästa steg. För så tänker jag!

Söndag

 
Denna topphelg slutar kanske mindre bra. Med feber och snuva. Men denna träninghelg för Erik har satt ett stort leende över läpparna och igårkväll tillbringade jag kvällen med Tomas, entrecôte, godis (1,6kg om ni ville veta hur mycket Tomas köpte. Han som knappt äter godis..) och Transformers 4. Guldkväll alltså! Vad jag tyckte om filmen då? Alltså jag äääälskar det. Egentligen är handligen uttjatad och rätt tråkig men alltså dessa transformers och hur bra allt är gjort, gör att jag älskar det ändå. Bästa Science Fiction filmerna!
 
Idag vaknade jag dessvärre med feber.. Drog mig ändå till stallet och tog en lugn tur med Johanna och Gucci. For sedan till Lägenheten och hjälpte till att måla lite. Nu väntar dock soffläge hela kvällen. 

Träning för Erik Berggren, dag 1

 
Klippet är från första rundan på banan.
 
Igårkväll var det dags att träna för Erik igen, var ett tag sedan nu. Jag började med att rida fram Bulan lite lätt i alla gångarer och redan från start var han på plats. Därefter värmde vi upp med fokus på att hålla hästen rak. Vi red heela ena långsidan med sockerbitar som koner och bommar som låg för att tvinga oss att hålla oss från väggen och sedan galoppera helt rakt. På andra långsidan gjorde vi först skänkelvikningar, i trav, in mot medellinjen och sedan tillbaka. Måste säga att jag aldrig gjort skänkelvikningar i trav på han så bra tidigare. För han gick i en bra form, var framåt och lyhörd så jag kunde utan problem bara sitta(!!) och flytta lite lätt. Därefter bytte vi skänkelvikningarna till att rida helt rakt även där men över ett räcke. Där blev det lite svårare att hålla han rak men vi avslutade väldigt fint även där. 
 
Därefter var det dags för en bana. Först en lite kortare och lägre och sedan höjde vi en aning och red lite längre bana. Fortfarande med fokus att hålla hästen helt rak, rida ordentliga vägar och hålla en stadig och jämn galopp. Ska jag vara petig så kom vi nära på ett hinder för att jag inte riktigt fick med han i den tvära hörnplaceringen och blev kvar i handen. Men till gången efter svängde jag mer med kroppen och fick ett bättre språng på det. Överlag gick banorna fan huuuuur bra som helst. Bulan var pigg, framåt men ändå på plats och lyhörd. Kunde mest bara sitta. Helt i chock över viken skillnad! 
 
Nu laddar vi om för träningen idag. Kommer garanterat bli roligt och väldigt lärorikt det också! 

Mitt svar till dig!

"Inte för att vara den men när jag själv som bilförare, ser en häst och någon som sitter på eller går med den så tänker jag att ägaren har koll på hästen. Samma sak om någon går förbi med hund i koppel så är det ägarens ansvar att se till så jag kan köra. 

Grejen med att man saktar ner när man ser en älg, rådjur osv är väl ändå att man inte vet vad de kan få för sig, de kan få för sig att tvär springa ut på vägen. Ser man (jag) en häst och ägare så tar jag för givet att jag ska kunna köra som vanligt. Kan du inte gå med din häst på sidan av vägen utan att bli upprörd om bilar tar för givet att du har koll på dina grejer, kanske du ska hålla dig borta från vägarna :)"
 
Fick kommentaren ovan, angående detta inlägg. Eftersom att kommentaren var anonym så svarar jag här.
 
Tack för kommentaren. Jag tycker dock att ditt resonemang snubblar på några punkter. Först och främst så skulle jag inte ge mig ut på vägen om det fanns andra alternativ. Men jag behöver rida ca 500m för att ta mig in i skogen och till ridbanan. Det är förmodligen anledningen för de flesta att rida på vägen. Tror ingen föredrar att rida där, men vad vet jag? Jag kan bara svara för mig själv. När det gäller det du skriver om att du saktar ner i de fall du ser ett rådjur eller älg för att du inte vet vad dom kan göra, så gäller det i stor utsträckning även hästar som blir rädda. Många hästar är trafiksäkra men de är också flyktdjur. Som ryttare skulle jag aldrig ge mig ut i trafiken om jag inte behärskade min häst MEN det är ju ett flyktdjur vi pratar om här. Om hästen blir rädd så går det inte att förutse hur en den reagerar. Det finns ingen som kan stoppa en häst som bestämt sig för att fly. Då förstår du kanske att det inte bara är mitt och hästens liv som står på spel här. Kan lova att en 600kg häst genom vindrutan också kommer att göra jätteont även för dig. Precis som jag skrev i mitt inlägg tidigare. 
 
Men på ovanstående punkter kan jag ändå förstå ditt resonemang en del, då jag förmodar att du själv inte håller på med hästar. Det är din parallell till kopplade hundar och ägarens ansvar som gör mig lite mörkrädd. Det klart att jag har koll, på samma sätt som att en förälder har koll på sitt barn i trafiken. Eller en förskolelärare har koll på sin kull med 4-6 åriga barn när dom är på utflykt. Men min fråga är, skulle du strunta i att dra ner på hastigheten om du stötte på en klunga reflexprydda små barn på en mörk vinterväg? Om du inte gör det pga att du tycker det är nån annans ansvar så känns det som att du måste sovit lite på en del körlektioner. För barn, precis som flyktdjur, kan också få för sig att springa ut på vägen. Kanske dom ser en igelkott på andra sidan. Eller kanske bara snubblar ut på vägen.

Vet inte när du är född men för tre år sedan, när jag tog körkortet, fick då inte jag lära mig att andra skulle ta ansvar så att jag kunde glida. Jag fick lära mig att det är MITT ansvar att vara uppmärksam på vad som händer runt mig. På cyklister, gångare, lekande barn osv. Så om du fortfarande tycker att det är mitt ansvar att "hålla koll på grejerna". Skulle du då förlåta dig själv för att inte ha saktat ner om du krockade med ett ridande ekipage, ett barn eller körde över en hund? 

hoppträningen igår.

 
 Tycker hoppträningen igår överlag gick väldigt bra. Bulan kändes fin trots sin väldigt nervösa ryttare på ryggen. Vi gjorde framföralt övningen på klippet övan fast med lite varianter och höjder. Väldigt bra övning! Nu taggar vi träning för Erik Berggren i helgen.

Godmorgon underbara lediga dag!


Startar dagen med frulle innan stallet. 
Älskar att vara ledig två dagar mitt i veckan,
på schemat står.. inget!!

inte bitter, bara väldigt upprörd!

 

"Tänk att vara en finne i röven"

 
Så glad att pappa visade detta just i morse.
Fick mig ett gott skratt!
Humoor!

Julgala med jobbet!I lördagskväll var vi på Julgalan med jobbet. Det bjöds på buffé och artiser som Brolle, Molly Sandén, Andreas Johnson, Shirley Clamp, Martin Stenmarck osv. Riktigt trevligt. Inga man lyssnar på vanliga fall men man kan ju ändå alla låtar och har sett dom på tv många gånger så jag tycker det var grymt ändå! Efter halv elva drogs bord bort och en DJ började spela i stället. Så det dansades till stängning. Tackar jobbet för den trevliga kvällen!
 
Igår jobbade jag sedan 12-16 med tröttaste kroppen på länge. For sedan direkt till stallet. Bulan fick sig ett pass i ridhuset innan jag sedan for hem för middag. Trodde dock att jag skulle vara snabbare men var hemma 21.30.. Suck! Nackdelen när man åker själv är att allt tar sååån tid. Jag är bortskämd som nästan alltid har med mammsen! ♥ Avslutade sedan helgen med att bli omfamnad av världens finaste pojkvän. Kunde inte bli en så mycket bättre helg.
 
Nu däremot kör vi ny vecka och nya tag!

Vad annars en fredagskväll?


Raka häst och trimma i ridhuset. Som vilken fredag som helst! Nu däremot blir det sömn för hela slanten. Ska ge mig själv en ordentlig sovmorgon. Kan behöva det inför morgondagens bravader!

En vääldigt ledig dag!Varken jobb eller häst har stått på schemat idag och jag måste erkänna att det var skönt att ha lite andra planer. Varit på en clinic på morgonen, på jobbet ioförsig.., klippt mig och sedan ätit lunch på Vezzo med Emilia. Väldigt trevligt! Nu däremot ska jag åka till Obbola för att gratta Tomas pappa. 

Jag fick förresten tips om en jättesnygg kappa efter att ha skrivit ett inlägg om jakten på ny jacka. Ovan ser ni den på bild. Har haft den ett tag nu och jag är väldigt nöjd!

För alltid saknade!

Huvva.. Idag har två bekantas hästar fått somna in.
Texter med känslor har fått mig att tänka på mina änglar..
Dom är så fruktansvärt saknade, båda två!
Så jobbigt att sagor måste ta slut..
Må dom alla vila i frid♥
 
 
 
 

Hoppträning igår

Bild från tävlingen i helgen. Några hinder hann jag ju faktiskt hoppa!
 
Igår hade vi nog en ganska perfekt hoppträning för mig. Vi började med att hoppa på en stor åtta. Vi vände upp från mitten av långsidan så att det blev "snett igenom" sedan likadant i åt andra hållet. Tvekade några gånger men då ställde han ändå upp. Sedan gjorde vi en dogleg av det. Därefter hoppade vi fem och en halvan. Perfekt för att bygga självförtroende!
 
Mamma kunde inte följa med igår så det blev inget filmat. Som tur var så följde Tomas med och hjälpte mig med annat. ♥

Hemmatävling.

Rebecca och Bulan i gårdagens klass.
Denna tävlingshelg blev inte alls som jag tänkt mig men slutade väldigt bra ändå. Jag hoppade upp på Bulan med bra inställning igår men så fort vi kom in på framridning/hoppning så blev Bulan som en liten tickande bomb. Det var hästar överallt och varken han eller jag kunde slappna av. Det var ett under att vi ens lyckades hoppa några knackiga språng innan vi gick in på banan. Gick ut på banan med hyffsad känsla ändå. Men Bulan kändes ovanligt spänd. Till 100% för att jag spände mig som aldrig förr och allt blev som en ända soppa på banan. Eller egentligen var det ok men han hade behövt mer tryck och jag bromsade heeela tiden för att jag blev så fruktansvärt osäker. Jag vågade helt enkelt inte lita på mig själv.
 
Gick ut från banan med en uteslutning och efter lite snack med min gamla ridlärare Rebecca, så kom vi fram till att ett ryttarbyte vore det bästa. Både för mig och hästen. Det låter kanske som att vi tyckte att Rebecca skulle hoppa upp och "sätta han på plats" men så var inte fallet. Jag behöve se honom med en lugn och rutinerad ryttare som kunde ge honom en ärlig chans. Så Rebecca red honom en klass på lördagen och en idag. Gick huur bra som helst. Dem rev ett i grunden igår och ett i omhoppningen idag. Dagens runda räckte dessutom till en åttonde plats. Känns så skönt för mig att få se att Bulan kan hoppa utan problem. Den handlar inte om att använda sporrarna och smacka en massa. Den handlar om att hitta en bra galopp, vinna över hjärnspökerna och bara våga tro på att vi klarar detta. Jag är helt säker på att vi, med träning på att tävla, kommer att utvecklas massor tillsammans!

Inleder tävlingshelg med brakfrukost.balsam för själen!

Måste bryta detta mönster!

 
Sedan Umeälvsloppet (31 augusti) har tyvärr löpningen minskats och sockerintaget ökats. Jag har i perioder varit rätt duktig från att hålla mig till helgerna men nu hamnat i en låång period då jag knappt tränat (det är ungefär sex-sju veckor sedan jag sprang ett riktigt pass nu, så ni vet vad jag menar med knappt). Bara tagit någon enstaka promenad. Jag har ätit godis, chokladbollsdeg osv. flera gånger i veckan. Ni skulle bli förvånade, jag lovar.. Jag har kanske inte gått upp så mycket i vikt (väger mig typ en gång per år) men sa senast igår till en arbetskollega att det syns så tydlig på andra sätt. Får finnar, blir seg, trög. Blir också väldigt ångestladdad, stressad osv. När jag dessutom spårar med mitt kaloriintag så börjar verkligen kroppen å knoppen klaga. Tror samma sak händer för såå många andra. Bra mat och motion är nyckeln till det mesta, verkligen!
 
Dock finns det en anledning till att det blev så här just nu. Sedan jag fick problem med mina leder (händer, nacke och nu även ena foten..) och trötthet så var det som att jag fick för mig att jag behövde vila. Faktum är att jag nog behöver raka motsatsen. Jag behöver fortfarande hålla igång och socker hjälper verkligen inte mot trötthet.
 
Så nu är det dags att jag skärper till mig. Oavsett vad läkarna kommer fram till så måste jag göra det bästa av situationen. Äta bättre och röra mig så mycket jag kan. Jag vill inte må såhär. Jag vill få vara den pigga och glada tjejen som jag egentligen är. Självklart kommer jag äta godsaker ibland för det gör mig lycklig det också. Men inte massvis, varje dag. Så nu kör vi en förändring! Jag har fortfarande ett nytt mål och det är ju Tavelsjöhalvmara 2015. Ska jag klara det kan jag verkligen inte ligga i soffan så fort jag inte är på jobb eller i stallet. Så nu är det dags att vakna upp, stråla som solen och bryta detta mönster!
 
 
 
 

Vintern är härMen sedan om den är här för att stanna, ja det får vi väl se! Som det är nu är dock underlaget antingen isigt eller så får man traska i klippsnö. Inget av dem är något att hurra för. Får helt enkelt planera in ett pass i ridhuset antingen imorgon eller på fredag. Kan inte skritta tre dagar innan tävling. Det är knappast optimalt!
Men jag måste ändå säga att det är så vackert. Inte bilden men verkligheten. Vitt på backen, blått på himlen och en starkt lysande sol.

Hoppträning igår

 
Om jag ska vara ärlig var jag inte så taggad på att hoppa igår då känslan inte alls funnits där sedan jag ramlade av. Vi kommer på jobba lite extra på förtroendet och sammarbetet igen. Så ett steg tillbaka har vi definitivt fått ta men det är sådant man får göra ibland och jag är inte bitter för det. Men hoppträningen gick ändå bra. Vi hoppade tre olika banor och höjde lite för varje gång. Första rundan tvekade jag lite väl mycket men sedan kom vi igång. Hade såklart inte riktigt samma känsla men det var mer än okej och det gick bättre än förväntat. Bjussar på en av rundorna. 
 
Nu är vi laddade för tävlingen i helgen!

SöndagSnacka om att man snabbt blir frustrarad när det gör ont att rida. Önskar ju att arbågen hade fått det enda blåmärket men rumpan ser ju värre ut.. Men det blir bättre för varje dag som går och idag gjorde vi faktiskt ett riktigt pass på Hippo. Kändes dock att vi inte haft ett riktigt dressyrpass på ett tag och sist var jag helt lyrisk, vilket jag inte var idag men det gick ändå helt ok. Han kändes lite framtung i början så jag fick vara på han lite extra med kvickheten. Red sedan över en bom på volt som jag gjorde byten över varannan gång. Hoppade sedan en sockerbit på volt och det gick bara fint. Efter det kändes han kvickare! Så nu känner vi oss redo för hoppträning på tisdag!